dimecres, 30 de març del 2011

BIBLIOTECA ESCOLAR






En aquella visita ens havien amagat la biblioteca deliberadament. Jo discretament hi vaig entrar sense que la guia se’n adonés. La desolació que presentava la biblioteca de la meva infància era inenarrable. La pols ho cobria tot, llibres apilats per tots els recons, taules arraconades, cadires apilades. En cert sentit, però, jo em retrobava asseguda en el meu lloc preferit. Una taula enfront d’un finestral que donava a un pati interior, que les clívies l’omplien de verdor tot l’any i de color a la primavera. Els meus oïdes escoltaven la veu suau i càlida de la Francesca aconsellant-me el millor llibre per llegir. Sentia el ressò de les lectures col•lectives que la Francesca organitzava un dia a la setmana per a totes les noies i nois interessats. Em veia omplint la fitxa, en acabar una lectura, on deixava la meva opinió.
De sobte, es va presentar la guia un xic disgustada per la meva transgressió, jo li vaig preguntar el perquè d’aquella desolació. Una breu resposta m’ho va aclarir: les limitacions econòmics no permetien mantenir oberta la biblioteca escolar.

dilluns, 21 de març del 2011

BOSCOS ABANDONATS


Camí al Tagamanet
fotografia: D.Cerdanya


Sovint els records poden ser enganyosos i portar-nos per camins equivocats, perquè mentalment els adornem d’acord amb l’estat d’ànim del moment que els vam viure.

Aquesta reflexió ve a tomb del que em va passar un dia que deixant-me portar pel crit interior dels records, em vaig endinsar per un corriol pel mig del bosc. Després de caminar uns vints minuts ja em vaig adonar que records i realitat no eren pas la mateixa cosa. Les aigües havien convertit el corriol en una torrentera. Les ventades havien abatut pins, roures i alzines que em barraven els pas. A mida que avançava els arços els aranyoners, els esverces i les argelagues s’havien fet els amos del camí, obligant-me a lluitar amb les seves punxes, i, com si jo no fos la Dolors amiga de la natura,la noia que li agradava passejar pels boscos, em vaig espantar perquè no podia lluitar contra tanta malesa. Les esgarrinxades van tardar dies en curar-se, però la pena interior encara no s’ha m’ha curat.

Com pot ser que el bosc, un element natural que en el passat va ser un gran aliat dels homes, avui estigui tan abandonat!

dilluns, 14 de març del 2011

SIMBOLISMES


fotografia: D. Cerdanya




Per Ponent fugen les llums,
Per Llevant neix un nou dia.

Per Ponent creixen les ombres,
Per Llevant s'alça la vida.

És Llevant temps de vivències,
Es Ponent temps de fugida.

Gaudim del temps de Llevant,
Oblidem les negres ombres.




Recordant a una amiga que va
fugir al món de les ombres
el 10-3-2011

dimecres, 9 de març del 2011

UN PALAU DE COLORS


Pintura: Joana González



Un raig de sol obria una clariana entre la boira espessa il•luminant un palau de colors. Els verds es diversificaven en una immensitat de tons per on l’or guspirejava. Els blaus nítids es barrejaven amb els obscurs. Els roses suaus alternaven entre els més pujats de to. Els blancs eren immaculats. Però qui obria les portes del palau que s’albirava era el lila intens de les petites i humils violes.

ELS TRES TOMBS




















Quan el món era tan petit com el barri en el què vivíem, quan per anar a la plaça Catalunya dèiem anar Barcelona, ELS TRES TOMBS era un homenatge real a aquells animals que ens ajudaven en les tasques quotidianes. En aquells anys al meu barri, Sant Andreu, encara estava rodejat de camps de conreu i de masies, per això els animals de càrrega eren molt valorats, no només ells, sinó tot allò que els envoltava: guarniments, eines, ferrers, fins i tot, les deposicions dels cavalls que apareixien pels carrers eren recollides diligentment.

Avui ELS TRES TOMBS ens recorden vivències passades, vivències que l'Església va continuar del passat pagà.

Els trabucaires comencen la festa, despertant-nos amb les seves tronades. Després de la benedicció de tota mena de animals domèstics, comença la desfilada en homenatge a Sant Antoni Abad, el seu patró, Sant Antoni del porquet per la mainada. Carros carregats tirats per colles de cavalls de càrrega engalanats amb els seus millors guarniments, carrets amb tota mena d’animals de tir, amb canalla i gent gran ben empolainada, fan un recorregut pels carrers del barri. La tradició era fer tres tombs per l’església, però avui s’han adaptat a les circumstàncies vials. Tot això animat en música i pluja de caramels. No hi falten els genets amb els seus cavalls esvelts, dels que no en parlo, perquè són l’expressió d’un luxe que no està pas a l’abast de tothom.