
fotografia: D.Cerdanya
Els records que tinc dels avis són tots emmanllevats ja que vam morir abans que jo pogués guardar-ne record. Tot el que en sé m’ho han explicat els pares.
Tots els meus avantpassat són de Montesquiu, per aquesta raó els terrenys que cultivem pertanyen a la jurisdicció de la Baronia de Vallbona. A vegades quan al pare va al monestir amb el carro carregat, amb portadores de raïms, sacs de blat, d’olives, d’ametlles, jo l’acompanyo. La plaça on el pare descarrega està rodejada de cases on treballen, ferrers, fusters, terrissaires, boters, picapedres. Mentre el pare descarrega jo faig un tom per la plaça. M’agrada contemplar com fa espurnejar les pedres el picapedrer amb el mall, com dona forma a les gerres el terrisser, com fa anar la manxa un vailet, que no és pas més gran que jo, a cal ferrer. Però el que més m’agrada és contemplar com ferren els cavalls. Quan ferren els cavalls, potser perquè els hi fan mal, a vegades tiren guitzes, aleshores sempre hi ha qui m’escridassa: “ mossa, fuig d’aquí que encara prendràs mal!” Quan el pare ha descarregat tornem cap a casa.
Si bé em manquen records personal dels avis, de l’àvia materna me n’ha quedat un record material preciós. L’àvia, que es deia Josefa, quan tenia nou anys, una vídua benestant del poble se la va emportar amb ella al monestir com a minyona. L’àvia, segons explica la mare, era molt eixerida i al monestir va aprendre a brodar la roba d’ús personal de la senyora. Quan l’àvia es va casar va brodar l’aixovar que va aportar al matrimoni. D’aquest aixovar ha quedat a casa un llençol de lli, amb unes inicials precioses. La mare el guarda amb molta cura perquè el pas del temps el va deteriorant.